Ulubione gorące napoje
14.2.14
Dzień dobry! Dzisiaj wpis dla smakoszy herbat. Poza moimi ulubionymi przepisami na pyszne i rozgrzewające herbaty dowiecie się również kilku ciekawostek na temat najpopularniejszych herbat. Zapraszam :)
W okresie jesienno zimowym, gdy tak łatwo o przeziębienie, staram się pić jak najwięcej ciepłych napoi. Jako, że kawę piję okazjonalnie, moim codziennym towarzyszem jest herbata o różnych smakach. Dzień zaczynam od pożywnego śniadania z kubkiem ulubionej zielonej herbaty. Urozmaicam ją jedynie miodem lub cytryną. Wiedzieliście, że ze wszystkich herbat to właśnie zielona jest najbardziej wartościowa? Zawiera dużo teiny, która działa pobudzająco. Posiada właściwości bakteriobójcze, zwalcza kamień na nerkach, przyspiesza wydalanie toksyn, poprawia metabolizm, oczyszcza krew, pory naszej skóry a nawet chroni zęby przed próchnicą. Czego mogliście nie wiedzieć? Nie należy zalewać jej wrzątkiem. Traci ona wówczas swoje właściwości i nabiera gorzkiego posmaku. Najlepsza dla niej temperatura wody to 60-80 stopni Celsjusza (należy odczekać min. 5 minut od zagotowania wody). Do tego nie należy trzymać torebki w kubku dłużej niż 3 minuty - to również ma wpływ na jej smak. Do czego można jej użyć? Chłodnych torebek po zaparzonej zielonej herbacie można użyć jako okład na sińce pod oczami. ;)
Jeśli w ciągu dnia lub w drodze powrotnej do domu zmarzniecie i chcecie się rozgrzać, to sięgnijcie po kubek ciepłego napoju. Czarna herbata z plastrami cytrusów z dodatkiem miodu i wybranych przypraw skutecznie rozgrzewa. P.s. Miód dodajemy dopiero, gdy herbata delikatnie ostygnie (wówczas nie tracimy jego właściwości odżywczych). Tak przyrządzoną herbatę wypije każdy, nawet osoby, które za herbatami nie przepadają i wydają im się nudne. Z dodatkami można dowolnie eksperymentować i za każdym razem tworzyć nowy smak.Wystarczy mieć w domu kilka rodzajów herbat, syropów, cytrusy i można tworzyć swoje własne ulubione gorące napoje. :)
Przykładowy przepis na rozgrzewającą herbatę:
- herbata ciemna
- 1 plasterek cytryny
- 2 plasterki pomarańczy
- kilka goździków
- 1 łyżeczka miodu (lub więcej w zależności od upodobań)
- szczypta mielonego cynamonu
Przykładowy przepis na herbatę owocową dla smakoszy:
- herbata owocowa
- syrop malinowy Łowicz (wspomaga odporność)
- 1 plasterek cytryny
- 1 plasterek grejpfruta
- 1 łyżeczka miodu
Biała herbata zamiast kawy? Po zielonej herbacie moją drugą ulubioną, którą lubię pić bez dodatków lub z samym syropem jest herbata biała. Dzięki zawartości kofeiny działa pobudzająco i orzeźwiająco. Zawiera dużo witaminy C i nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych. Zawarte w niej polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Jest to jedna z najbardziej "naturalnych" herbat, ponieważ ma najkrótszy proces przetwarzania.
Słyszeliście o bawarce? Jest to popularna w Wielkiej Brytanii herbata z dodatkiem mleka, znana u nas pod hasłem bawarka. To jedna z moich ulubionych herbat o bardzo subtelnym smaku. Może nie każdy lubi połączenie herbaty z mlekiem, ale jeśli nie spróbujecie, to nie będziecie wiedzieć ;) Ilość mleka w zależności od upodobań. Tutaj pomimo, że zazwyczaj nie słodzę, to przyda się połowa łyżeczki cukru. ;)
Z ciekawostek dodam jeszcze, że herbata czerwona jest popularna na odchudzanie. Ma wiele właściwości leczniczych, pomaga w walce ze złym cholesterolem i pobudza trawienie. Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój. Enzymy i teina (herbaciana kofeina) przyspieszają metabolizm tłuszczów, dzięki czemu świeżo przyjęte tłuszcze natychmiast zostają przetworzone na energię. Aby uznać ją za element diety, oczywiście nie można jej słodzić. ;) Aby polepszyć jej specyficzny smak, można dodać plastry cytrusów. Voilà!
W okresie jesienno zimowym, gdy tak łatwo o przeziębienie, staram się pić jak najwięcej ciepłych napoi. Jako, że kawę piję okazjonalnie, moim codziennym towarzyszem jest herbata o różnych smakach. Dzień zaczynam od pożywnego śniadania z kubkiem ulubionej zielonej herbaty. Urozmaicam ją jedynie miodem lub cytryną. Wiedzieliście, że ze wszystkich herbat to właśnie zielona jest najbardziej wartościowa? Zawiera dużo teiny, która działa pobudzająco. Posiada właściwości bakteriobójcze, zwalcza kamień na nerkach, przyspiesza wydalanie toksyn, poprawia metabolizm, oczyszcza krew, pory naszej skóry a nawet chroni zęby przed próchnicą. Czego mogliście nie wiedzieć? Nie należy zalewać jej wrzątkiem. Traci ona wówczas swoje właściwości i nabiera gorzkiego posmaku. Najlepsza dla niej temperatura wody to 60-80 stopni Celsjusza (należy odczekać min. 5 minut od zagotowania wody). Do tego nie należy trzymać torebki w kubku dłużej niż 3 minuty - to również ma wpływ na jej smak. Do czego można jej użyć? Chłodnych torebek po zaparzonej zielonej herbacie można użyć jako okład na sińce pod oczami. ;)
Jeśli w ciągu dnia lub w drodze powrotnej do domu zmarzniecie i chcecie się rozgrzać, to sięgnijcie po kubek ciepłego napoju. Czarna herbata z plastrami cytrusów z dodatkiem miodu i wybranych przypraw skutecznie rozgrzewa. P.s. Miód dodajemy dopiero, gdy herbata delikatnie ostygnie (wówczas nie tracimy jego właściwości odżywczych). Tak przyrządzoną herbatę wypije każdy, nawet osoby, które za herbatami nie przepadają i wydają im się nudne. Z dodatkami można dowolnie eksperymentować i za każdym razem tworzyć nowy smak.Wystarczy mieć w domu kilka rodzajów herbat, syropów, cytrusy i można tworzyć swoje własne ulubione gorące napoje. :)
Przykładowy przepis na rozgrzewającą herbatę:
- herbata ciemna
- 1 plasterek cytryny
- 2 plasterki pomarańczy
- kilka goździków
- 1 łyżeczka miodu (lub więcej w zależności od upodobań)
- szczypta mielonego cynamonu
Przykładowy przepis na herbatę owocową dla smakoszy:
- herbata owocowa
- syrop malinowy Łowicz (wspomaga odporność)
- 1 plasterek cytryny
- 1 plasterek grejpfruta
- 1 łyżeczka miodu
Biała herbata zamiast kawy? Po zielonej herbacie moją drugą ulubioną, którą lubię pić bez dodatków lub z samym syropem jest herbata biała. Dzięki zawartości kofeiny działa pobudzająco i orzeźwiająco. Zawiera dużo witaminy C i nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych. Zawarte w niej polifenole chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Jest to jedna z najbardziej "naturalnych" herbat, ponieważ ma najkrótszy proces przetwarzania.
Słyszeliście o bawarce? Jest to popularna w Wielkiej Brytanii herbata z dodatkiem mleka, znana u nas pod hasłem bawarka. To jedna z moich ulubionych herbat o bardzo subtelnym smaku. Może nie każdy lubi połączenie herbaty z mlekiem, ale jeśli nie spróbujecie, to nie będziecie wiedzieć ;) Ilość mleka w zależności od upodobań. Tutaj pomimo, że zazwyczaj nie słodzę, to przyda się połowa łyżeczki cukru. ;)
Z ciekawostek dodam jeszcze, że herbata czerwona jest popularna na odchudzanie. Ma wiele właściwości leczniczych, pomaga w walce ze złym cholesterolem i pobudza trawienie. Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój. Enzymy i teina (herbaciana kofeina) przyspieszają metabolizm tłuszczów, dzięki czemu świeżo przyjęte tłuszcze natychmiast zostają przetworzone na energię. Aby uznać ją za element diety, oczywiście nie można jej słodzić. ;) Aby polepszyć jej specyficzny smak, można dodać plastry cytrusów. Voilà!
31 komentarze
Herbaty uwielbiam! :) Chętnie wypróbuję Twoją propozycję z goździkami :)
OdpowiedzUsuńMam inny problem, jak radzić sobie z przebarwieniami na zębach po litrach wypitej herbaty? :D
PS Czy blogerki dostały te syropy Łowicz do testowania? Pojawiają się coraz częściej na blogach :) Nie wiem czy to taka miłość, że każda nagle je kupuje, czy to testy? :) Patrzyłam na nie niedawno w sklepie i moją uwagę przykuł syrop brzozowy, coś takiego.
Najlepiej po prostu umyć zęby po wypiciu herbaty czy kawy, wybielania itp nie dadzą efektu na długi czas. :)
UsuńTak. Pozdrawiam!
Zielona herbata jest niestety jedna z najbardziej niezdrowych herbat. To są jedynie mity, że jest tak bardzo wartościowa. W rzeczywistości wypłukuje nas ze wszystkiego, co jest dla naszego organizmu dobre i picie jej w dużych ilościach zwyczajnie szkodzi. Jak prawie wszystko z resztą. A i zaraz będzie, że Azjaci jej dużo piją. OWSZEM! Ale ich herbata jest zupełnie inna w smaku i jakości - miałam porównanie. Zobaczcie chociaż, jaki osad pozostawia nasza herbata. To o czymś świadczy i nawet woda butelkowana nie zmienia tutaj niczego. Należy kupować herbaty lepszej jakości, co wiąże się z o wiele wyższą ceną.
OdpowiedzUsuńA miód dodaje się do zimnych lub letnich napojów, bo wtedy jego właściwości są zachowane. We wrzątku i generalnie wysokiej temperaturze nie ma żadnych wartości.
http://annessmallcorner.blogspot.com/
od dzisiaj zaczynam pić regularnie zieloną herbatę, a i skorzystam z przepisu na herbatkę pomarańczowo-grejpfrutowo-malinową;)
OdpowiedzUsuńwoow super post ! bardzo ciekawy i inspirujący.. na pewno skuszę się na jedną z Twoich propozycji, sama często dodaję miód do herbat, bo nie słodzę. Jestem również ogromną fanką zielonej herbaty, piję ją naprawdę często, dla lepszego smaku często dodaję świeżo starty imbir i smakuje meega;) polecam;)
OdpowiedzUsuńHerbaty nie należy pić z cytryną, ponieważ powoduje to alzheimer'a.
OdpowiedzUsuńTo samo chcialam napisac ;)
UsuńD.
Alzheimer to bardzo degeneracyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego, jakim cudem może być temu winna herbata z cytryną? O.o mogę spytać autorki komentarzy skąd takie pomysły? Gdzie i przez kogo takie wnioski zostały opublikowane, z jakich badań?
UsuńCały czas trwają badania drogi anonimie z 15:14. Wpisz sobie w google i poczytaj o tym ;)
Usuńco za bzdury :/
Usuńnie powinno się wrzucac cytryny do wody w której znajduje sie jeszcze torebka. zachodzą jakieś dziwaczne reakcje między tym workiem a cytryną. jeżeli torebka zostanie juz usunieta z herbaty, to nic złego się nie dzieje. Jezeli czegos nie wiecie dokładnie, to prosze nie wypowiadajcie sie tak strasznie stanowczo.
UsuńMoja ulubiona herbata to właśnie z miodem, cytryną i syropem - najczęściej malinowym. Słodycz ogromna, idealna na chłodny wieczór ;)
OdpowiedzUsuńI wish your blog was in English :(
OdpowiedzUsuńbisous,
Natasha
http://www.bisousnatasha.com/
Te napoje które przedstawiasz na zdjęciach bardzo kuszą. Na pewno są pyszne... ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam herbaty, więc wpis jak najbardziej dla mnie :D
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam herbatę! też mam swoje ulubione :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJestem uzależniona od zielonej herbaty i właśnie sie zszokowalam,że caly czas ją zle parzylam!
OdpowiedzUsuńDd
Też przez długi czas ją źle parzyłam ;)
UsuńGotowy syrop malinowy? Proszę Cię... 38% soku zagęszczonego w syropie "prozdrowotnym"? A do tego mnóstwo cukru i obowiązkowy aromat? Dodajmy do tego jeszcze chiński czosnek i sztuczny miód - odporność będzie podniesiona maksymalnie :)
OdpowiedzUsuńso true!
Usuńchinśki czosnek nie jest zły. a sok z herbapolu ma bardzo duzo soku malinowego, a ostatnio u zielarza kupiłam taki 100 % i co sie okazało... że jest kwasny! : D zupełnie nie pasuje do czarnej herbaty : P
Usuńja przepadam za owocowymi :)
OdpowiedzUsuńZielona herbata w torebkach? Fuj! Jak możesz to pić? Tylko i wyłącznie liściasta !
OdpowiedzUsuńniestety zgadzam sie, moja kolezanka ostatnio stwierdziła, że nie lubi zielonej. paplam do niej, że jak to mozliwe, przeciez moja jest taka pyszna... ona piła z torebek z auchan własnie : ) ja na wagę za 48 zł kilogram.
Usuńmm looks delicious! :)
OdpowiedzUsuńxo
Maggie A
LOVEMAVIN/YOUTUBE || LOVEMAVIN/BLOG
Przekonałaś mnie, spróbuję do herbaty dolać mleka, raz się żyje;)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię herbatkę z kawałkami wkrojonego imbiru :)
OdpowiedzUsuńDo tej pierwszej kombinacji koniecznie odrobina świeżo startego imbiru ;)
OdpowiedzUsuńAleż smakowity post :) ja kawę piję raz dziennie do śniadania bo lubię jej smak :)
OdpowiedzUsuńA herbaty piję w ciągu dalszej części dnia, lubię zieloną i właśnie po nią sięgam najczęściej :)
Po Twoim ostatnim poście z filiżanką zamarzyła mi się własna specjalna na popołudniowe herbatki. Kupiłam ;) i teraz herbatka smakuje jeszcze lepiej.
Pozdrawiam.
Polecam też białą herbatę też jest pyszna i również jak zielona ma dużo dobrych właściwości. Ja pije herbatę tylko i wyłącznie w liściach nie w torebkach. Możne je parzyć do 3 razy więc jeżeli chodzi o cenę to się chyba nawet bardziej opłaca;)
OdpowiedzUsuńJa z kolei uważam, że najlepsza jest herbata czarna, bez żadnych dodatków, ale taka nie za ciemna, z szybko wyjętej torebki. Klasyka i piję ją od zawsze. Cytrynę dodaję tylko na przeziębienia.
OdpowiedzUsuń