Ciasto na weekend

24.9.15

Już niedługo weekend, czyli najlepszy czas na pyszne domowe ciasto. Gotowych do domu nie kupuję, stanowczo wolę zrobić je sama, w końcu to wielka przyjemność. Mam wówczas świadomość tego co jem i sama wybieram składniki, z których chcę skorzystać. Takie własnoręcznie wykonane ciasto smakuje o wiele lepiej niż kupne. Do mistrza cukiernictwa mi daleko i tortów jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną. ;) Najbardziej lubię takie przepisy, które zawsze się udają. Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego, to nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się z Wami przepisem na pyszne czekoladowo-orzechowe ciasto na bazie płatków owsianych. :) Pychotka!







Na samym początku zagotowujemy mleko i zalewamy nim płatki owsiane. Zostawiamy je do namoczenia na 10-15 minut. W międzyczasie roztapiamy masło i odmierzamy połowę cukru trzcinowego. Dodajemy to do naszych płatków owsianych, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz możemy posiekać czekoladę i orzechy.

Pozostałą część cukru ubijamy razem z jajkami na pianę w dużej misce / naczyniu. Dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę i prawie wszystkie orzechy (zostawiamy część do posypania).

Gotową masę przekładamy do foremki. Ja użyłam formy na tartę o średnicy 28cm. Na wierzch sypiemy orzechy i gotowe. Pieczemy w piekarniku 50 - 55 minut w 180 stopniach z termoobiegiem do suchego patyczka. Smacznego!






You Might Also Like

9 komentarze

  1. Oooo doczekałam się przepisu :) Na pewno wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Chyba wypróbuję Twój przepis w ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam,

    czy mogę prosić o dokładnie proporcje do przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada super :) wiecie moze czy mogą byc zwykle platki czy musza byc ,,gorskie"?

    OdpowiedzUsuń